Behandelingen

Behandelingen

Als huidtherapeut hebben wij  vaak een actieve rol bij de nazorg en begeleiding van vrouwen met borstkanker. De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend, denk aan het ontbreken van een borst of tepel, de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, littekenweefsel en vochtophopingen door een beschadigd lymfestelsel.

Wij adviseren om voor of net na de operatie al bij een huidtherapeut langs te gaan voor een intake gesprek.  Door praktijkervaring weten wij dat hoe eerder er een behandeling gestart wordt met een geschikt behandelplan, hoe minder last u zal hebben van oedeem en/of het operatie litteken.

Wij bieden in onze praktijk verschillende behandeltechnieken aan die pijn, lichamelijke ongemakken en zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk wegnemen. Daarnaast besteden wij aandacht aan de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces. Met behandelingen, advies en een luisterend oor bieden wij graag een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Oedeemtherapie

Er zijn drie verschillende aandoeningen waarbij oedeemtherapie kan worden toegepast: lymfoedeem,  lipoedeem en veneus oedeem.

Oedeemvorming ontstaat door een stoornis in het lymfestelsel. Hierbij wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt pijnlijke zwellingen en stijfheid. Met verschillende behandeltechnieken helpen wij het lichaam om het overtollige vocht af te voeren. Tijdens een behandeling gebruiken wij vaak  een combinatie van behandeltechnieken om een maximaal resultaat te behalen.

Met een pompende beweging van de handen tijdens drainage wordt het fijne netwerk van de lymfevaten geactiveerd. Door de speciale handgrepen die wij toepassen , kan de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen wordt het overtollige vocht geleidt door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen kan worden. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Behandel methodes tijdens oedeemtherapie:

 • manuele lymfedrainage
 • bindweefselmassage
 • LPG (Endermologie)
 • lymfetaping
 • opmeten van therapeutisch elastische kousen
 • fascietechnieken
 • huidverzorging, zelfmanagement en adviezen

Littekentherapie

Er zijn vijf soorten littekens( zie aandoeningen). vier soorten kunnen wij behandelen met littekentherapie: gewone littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en acnelittekens. Vaak kan een litteken ontsierd zijn en ook zorgen voor bewegingsbeperkingen. Onder het kopje aandoeningen vindt u meer informatie over deze soorten littekens.

De behandeling

Na analyse van het litteken wordt er een passend behandelplan opgesteld. Door middel van littekenmassage wordt het litteken soepeler gemaakt, de doorbloeding wordt gestimuleerd en de stofwisseling verbeterd. Het zorgt ervoor dat de roodheid, verharding, verkleving en de pijn verminderen en/of opgeheven worden.

Naast de speciale littekenmassage grepen, kan er gebruikt gemaakt worden van litteken taping, siliconen pleisters en of siliconen gel en de LPG apparaat(endermologie). Ook zijn de behandelingen camouflagetherapie, microdermabrasie en chemische peeling een optie om gecombineerd te worden met littekentherapie.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Littekentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Compressietherapie

Het doel van compressie is om de tijdens de manuele behandeling verkregen oedeemreductie te handhaven door middel van tegendruk die gegeven wordt. Daarnaast heeft compressie als doel de verkregen volumevermindering tussen twee behandelingen te behouden. Compressietherapie wordt daarom bij voorkeur in combinatie met lymfedrainage gegeven.

Welke vorm van compressie er wordt gebruikt, hangt af van het soort oedeem, de conditie van de patiënt en de behandelfase.

Soorten compressie methodes:

 • zwachtelen
 • CircAid
 • opmeten van therapeutische elastische kous (TEK)
 • opmeten van therapeutisch elastisch verband

De fascia is bindweefsel dat als een dun doorzichtig web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie.

De fascie biedt ondersteuning, bescherming en structuur.  Het maakt het lichaam tot een samenhangend geheel en faciliteert bewegingen. Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door gevolgen van een operatie of bestraling. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.

Met behulp van fascie-technieken worden verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.

Wij hebben de cursus fascia technieken gevolgd volgens de methode van Willie Fourie. Hij geeft wereldwijd cursussen over het bindweefsel en de fascia.

Behandeling
Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Iedere acne soort heeft andere aandachtspunten. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandeling het meest effectief is. Bij het kopje aandoeningen vindt u meer informatie over de verschillende acne soorten.

In sommige gevallen is bij patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, een samenwerking tussen een huisarts (of dermatoloog) en een huidtherapeut van belang.  De huisarts kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling van de huidtherapeut.  De huidtherapeut reinigt uw huid intensief en stimuleert het herstel van uw huid. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast kan eventuele rest acne(littekens) behandeld worden.

Thuisverzorging 
Acne kan alleen onder controle worden gebracht als uw thuis zelf ook uw huid verzorgt. De thuisverzorging van uw huid is net zo belangrijk als de behandeling in de praktijk. Wij geven u  een passend advies om thuis aan de slag te gaan!

Littekens na acne
Er kunnen littekens achter blijven zodra de acne onder controle is (rest acne). Dit kunnen wij behandelden met de microdermabrasie en/of chemische peelings.

Methodes voor acnetherapie:

 • (diepte)reiniging
 • werken met acne producten
 • chemische peelings
 • microdermabrasie
 • huidadviezen

COLLAGEEN INDUCTIE THERAPIE  ( micro needling)

De huid in de diepte vernieuwen, zónder oppervlakkige schade aan te richten en met minimale downtime. Dit kan met de SkinPen Collageen Inductie Therapie (CIT). De SkinPen is het eerste FDA goedgekeurde medische micro-needling systeem ter wereld. Het is tevens als enige systeem FDA goedgekeurd voor het veilig en eff ectief behandelen van acné-littekens. Naast het behandelen van acné-littekens, is een behandeling met de SkinPen geschikt voor het verstevigen en egaliseren van de huid door het stimuleren van fibroblasten, die collageen en elastine aanmaken. Ook fijne lijntjes verminderen of verdwijnen en poriën verfijnen met behulp van de medische micro-needling behandelingen. De SkinPen is krachtiger, preciezer en veiliger dan ooit
tevoren! De naalddiepte kan in tegenstelling tot veel andere micro-needling systemen op de naald zelf worden ingesteld en gaat hierdoor nooit dieper of oppervlakkiger in de huid dan ingesteld. Daarnaast is de SkinPen het enige micro-needling systeem waarmee bewezen zuivere microkanaaltjes gemaakt worden. Dit is beide uniek en de veiligheid van de behandeling is hiermee gewaarborgd.

HOE WERKT MEDISCH MICRO-NEEDLING?
Met medisch micro-needling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, kleine microkanaaltjes in de huid gemaakt. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijk herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger en voller en de huidteint egaler, frisser en stralender. Medisch micro-needling is eff ectiever en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat.

INDICATIES SKINPEN – CIT
Een SkinPen collageen inductietherapie kan voor vele indicaties worden ingezet:
(Acné) littekens, fijne lijntjes, pigmentvlekjes (bijv. zonbeschadigingen), doffe
huid, grove huidstructuur, striae / striemen, vergrote poriën, verslapte huid

NA DE BEHANDELING
Afhankelijk van het behandelde gebied en de intensiteit van de behandeling zal de huid er wat roder uitzien en warm / prikkelend aanvoelen. Dit gevoel zal na enkele uren afnemen. De behandeling heeft een korte herstelperiode. Na de behandeling ontvangt u 2 nazorgproducten om het herstel te bevorderen. Dit is in de prijs inbegrepen. Voor een optimaal resultaat zijn 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 weken.

Peelings

Peelings zijn vloeistoffen die bestaan uit natuurlijke zuren zoals melkzuur, salicylzuur en glycolzuur. Zij stimuleren we de huid om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Met peelings pakken we huidproblemen aan of verbeteren we de huidstructuur. Door de unieke samenstelling van zuren, stamcel technologie en specifieke ingrediënten is er een optimaal resultaat mogelijk. Zo werken we met peelings die pigment verlichten, ontstekingen,- en talgproductie verminderen, en aanmaken van collageen. Voor elke huid is er een geschikte peeling

Stamcel technologie herstelt DNA, stimuleert een sneller herstel, vertraagt het verouderingsproces, kalmeert de huid en voorkomt huidirritaties en het ondersteunt de bescherming tegen schadelijke stoffen en UV

3 stappen voor een succesvolle huidverbetering

Stap 1: CCT ( Clinical Conditioning Treatment) 

Net zoals we ons lichaam moeten trainen voor specifieke activiteiten, moeten we dit ook doen met ons huid. CCT’s zijn ontworpen om de huid te verlichten, te versterken, te verlevendigen en te hydrateren. Deze behandelingen zijn geschikt voor alle huidtypen die hersteld, gerepareerd en vernieuwd moeten worden. Een CCT kan worden gebruikt bij een hele gevoelige huid als vervanging van een sterke peeling, als zomer peeling en als voorbereiding voor sterkere peelings.

Stap 2: Constant correction

Dit zijn de thuisproducten ter voorbereiding voor de peeling kuur. Altijd 3 weken voorbereiden m.b.t. de schilfering. Bij huidtype 3 of hoger is het nodig om te huid voor te bereiden m.b.t. pigmentatie. Thuisproducten gedurende een kuur zorgt voor sneller en beter herstel en werkt als versterking/verbetering van het resultaat van de peelings. Na de peelingkuur is het belangrijk de huid mooi te houden met de thuisproducten. Uw huidtherapeut kan uw adviseren.

Stap 3: Gerichte peeling serie

Dit zijn meestal 3 sterkte peelings. De huid is voorbereid met een CCT en evenuteel thuis producten. Hierdoor kan de huid het hebben om sterker gepeeld te worden. Welke peelings dit zijn hangt af van het doel en oppervlakte van het te behandelen gebied.  Omdat niet elke huid hetzelfde is gebruiken we ook vaak peelings door elkaar. Zo kunnen wij de perfecte peeling geven die voor uw huid geschikt is. Dit kan tijdens de intake besproken worden.

De behandeling

De huidtherapeut start met het reinigen van uw huid en brengt een speciale lotion aan. Vervolgens brengt zij de peeling in eventueel meerdere lagen aan met een kwast of met gaasjes. Na het aanbrengen van de peeling zult u een paar minuten een wat prikkelend gevoel ervaren. Dit is snel weer over zodra de peeling verwijderd is. Met behulp van koude kompressen neutraliseert de huidtherapeut de peeling. Optioneel brengt zij Retinol aan om het effect te versterken en het afschilferingsproces te versnellen. Tot slot verzorgt zij de huid met nabehandelingscrème en zonnebrandcrème.

Na de behandeling

De huid kan er direct na de behandeling rood uitzien en wat strakker aanvoelen. Meestal is deze roodheid binnen een paar uur verdwenen. Bij de intensievere peelings ontstaat 1 tot 3 dagen na de peeling schilfering en droogheid. Dit kan tot 7 dagen aanhouden. Meestal begint het schilferen rond de mond, de kin, wangen en rond de ogen. De hals en het voorhoofd vervellen vaak als laatste. Dit is een normale reactie; oude huidcellen laten los om plaats te maken voor nieuwe, gezonde huidcellen. Het is belangrijk om niet aan losse vellen te trekken of te pulken.
U dient 48 uur na de peeling zon, zweten, zware inspanning, hete baden, douches, sauna en haarkleuring te vermijden. Bescherm de huid tegen directe blootstelling aan de zon met zonnebrandcrème van factor 30 of hoger tijdens en na de gehele kuur om pigmentvlekken te voorkomen. Gebruik tijdens de gehele behandelperiode de door uw huidtherapeut geadviseerde producten volgens voorgeschreven werkwijze.

Kuurvorm
Om een optimaal behandelresultaat te bereiken worden de peelings in kuurvorm aanbevolen. Gemiddeld (afhankelijk van de klacht) zijn er 3 tot 6 peelings nodig, waar steeds 2 tot 3 weken tussen zit. Bij HUIDCARE bieden wij een peeling kuur aan dit is een CCT en 3 sterkere peelings. Er zijn soms indicaties die meerdere behandelingen nodig hebben. Bij een peeling kuur krijgt u een travel kit t.v.w. 79 euro gratis. Deze kunt u gebruiken in de week na de peeling. De is is ongeveer voor 3 weken te gebruiken.

Vergoeding door zorgverzekeraar

In sommige gevallen kan de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit uw zorgverzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een mechanische intensieve peeling van de huid. Het is een eenvoudige en zeer veilige methode om de huid te verjongen. De dode huidcellen worden aan de bovenkant door het apparaat weggeschuurd en van binnenuit wordt het opgevuld door de verhoogde aanmaak van nieuw collageen. Deze behandelmethode is geschikt voor alle huidtypen.

 • acne
 • fijne rimpels
 • huidveroudering
 • grove poriën
 • littekens
 • huidverkleuring
 • grauwe en vale huid

De behandeling

Uw huid wordt eerst goed reinigend. Daarna wordt door de huidtherapeut een geschikt diamant kopje, die bij uw huid past, op het houdertje gedraaid en worden er banen over het gezicht getrokken. Het licht aan de oppervlakte en indicatie hoe diep er gewerkt wordt. De behandeling is bij de meeste mensen niet pijnlijk. Als het nodig is wordt er na de microdermabrasie nog een diepte reiniging toegepast en als laatste een masker.

Na de behandeling

De huid is enigszins rood en soms kunnen korstjes op de huid ontstaan, die ongeveer na paar dagen zijn verdwenen. Je mag absoluut niet aan die korstjes komen i.v.m. littekenvorming. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met een van onze huidtherapeuten.

Adviezen na microdermabrasie

 • Probeer niet aan de huid te komen of krabben. Indien de huid gaat vervellen adviseren wij er niet aan te pulken of trekken. Hierdoor verhoogt u het risico op irritaties, ontstekingen of pigmentatie.
 • Gebruik tijdens de gehele behandelperiode de door uw huidtherapeut geadviseerde producten volgens voorgeschreven werkwijze. Na 24 uur kunt u deze producten weer gebruiken.
 • Voorkom de eerste 24 uur na de behandeling inspanning resulterend in transpiratie om irritatie te voorkomen. Vermijd ook de sauna, stoom en infraroodstraling.
 • Langdurige blootstelling aan de zon en/of zonnebank moet gedurende de behandelperiode vermeden worden. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger. Bij overmatige blootstelling aan UV-straling dit elke twee tot drie uur herhalen.
 • Vermijd intensieve of irriterende behandelingen zoals harsen, laser of IPL en onderga gedurende de behandelperiode geen andere huidbehandelingen, tenzij dit door de huidtherapeut geadviseerd is.

Kuurvorm

Gemiddeld wordt een kuur van 5 tot 8 behandelingen geadviseerd met een tussentijd van twee weken, afhankelijk ernst van de huidprobleem. Na één behandeling ziet de huid er steviger uit en heeft een gezonde en frisse uitstraling. Maar voor een effectieve huidverbetering zijn er meerdere behandelingen nodig.

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage met behulp van een LPG-apparaat. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel. De cilinders van dit apparaat pakken een huidplooi op en rollen deze in langzame en regelmatige bewegingen af. Hierdoor nemen vet- en vochtophopingen af en verbetert de bindweefselstructuur. De vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt gestimuleerd waardoor de huid steviger, soepeler, gladder en gezonder wordt.

Endermologie wordt toegepast bij:

 • vastzittende vetophopingen
 • lymfe- lip- en veneus oedeem
 • bestraalde huid
 • pijn aan spieren en gewrichten
 • littekens
 • zwangerschapsstriemen
 • huidverslapping/ anti-aging
 • na liposculptuur of liposuctie

Coagulatie is een veilige en doeltreffende manier om goedaardige huidoneffenheden weg te halen. Tijdens deze behandeling wordt door de huidtherapeut een fijn naaldje in de huidoneffenheid gestoken en door een elektrisch stroompje verhit en vernietigd. Plekjes worden zeer nauwkeurig behandeld  zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen.

Er zijn verschillende huidoneffenheden die wij behandelen, namelijk:

 • milia
 • couperose
 • spidernaevus, ook wel spinnenkop of spinvormig adertje genoemd
 • fibromen, ook wel steelwratjes genoemd
 • ouderdomswratten
 • seniele angiomen

Voor meer informatie over deze huidoneffenheden, zie kopje aandoeningen.

Bij lasertherapie wordt d.m.v. laserstralen de huid op een deskundige wijze beïnvloed. Dit kan betrekking hebben op o.a. het ontharen van de huid, verbeteren van pigmentatie en het verwijderen van tatoeages.

Wij hebben contracten met de zorgverzekeraars. In de meeste gevallen wordt overbeharing in het gelaat vergoedt uit de aanvullende verzekering. Kijk in uw polis voor de voorwaarden.

VMat Shockwavetherapie

Hoe werkt Shockwave Acoustic Wave Therapy (AWT)?

De AWT behandelt de huid met pulserende perslucht terwijl de onderliggende huid, waar de cellulitis zich bevindt, wordt behandeld met drukgolven. De kracht van de akoestische schokgolven verbrijzelt en vernietigt de membraan rond de vetcellen en tast ook de de vetcellen zelf aan. Het stimuleert de aanmaak van bloedvaatjes in het behandelde gebied waardoor er een betere doorbloeding ontstaat met als gevolg een stevigere en gladdere huid met minder vetweefsel en cellulite.

Cellulite ( sinasappelhuid)

Cellullite komt voor bij 90% van de volwassen vrouwen. Ongeacht huidskleur, gewicht en gezondheid. Het komt voor op een droge en verslapte huid, met name de gebieden: billen, buiten- en binnenkant van de dijen en heupen. Cellulite komt bij zowel vrouwen met overgewicht als vrouwen met een gezond gewicht voor. De uiting van cellulite kan wel worden versterkt door overgewicht. Doordat vetcellen in het onderhuidse vetweefsel toenemen worden er bobbels gevormd door clusters verkleefde vetcellen. Door een verslechterde bloedcirculatie en afvoer van vocht verharden de onderhuidse celclusters. Resultaat: afvalstoffen, vet en vocht hopen zich op. Zo ontstaan er behalve bobbels ook putjes in de huid. De aanwezigheid van cellulite is een esthetisch probleem voor de meeste vrouwen van 18 jaar en ouder en kan leiden tot aanmerkelijke psychische problemen en lage eigenwaarde.

Huidverslapping

De huid veroudert als gevolg van een natuurlijk, biologisch proces maar ook door luchtverontreiniging, stress, zonlicht, levensstijl en medicijngebruik. Naarmate men ouder wordt neemt de celdeling af. Als gevolg hiervan stagneert de natuurlijke vochtregulatie en vermindert de elasticiteit. De cellen die elastine en collageen maken, zijn de fibroblasten. Bij een jonge huid worden deze cellen nog iedere 21-28 dagen vernieuwd, maar naarmate men ouder wordt, vindt dit proces nog slechts iedere 40-45 dagen plaats. Elk jaar verliezen we 1% van ons natuurlijke collageen. De huid zal slapper worden en rimpels kunnen gaan verschijnen. Tijdens de menopauze gaat dit proces drastisch sneller. Het is dus belangrijk om de cellen te prikkelen weer collageen aan te maken.

Wanneer AWT Toepassen?

 • cellulitebehandeling
 • lichaamsversteviging
 • omvangvermindering
 • spierverbetering
 • diepe weefselmassage
 • lymfedrainage
 • behandeling van zwangerschapsstriemen
 • verbeterde elasticiteit van de huid
 • zichtbare reductie van cellulite
 • huidversteviging
 • afbraak van vetafzettingen
 • spierversteviging
 • huidverjonging
 • omtrekvermindering “bodyshaping”
 • non-invasive (geen herstelperiode

De behandeling

Tijdens de behandelingen worden akoestische golven ingevoerd in het lichaam. Het bindweefsel ontspant, en de stevigheid van de opperhuid neemt toe. Bloedcirculatie in het weefsel wordt aanzienlijk verbeterd. De productie van collageen wordt gestimuleerd en de lederhuid en de opperhuid worden verstevigd. Het stimuleert de vetafbraak (vetcellen worden kleiner). De lymfestroom versnelt en de celwand wordt doorlatend waardoor de stofwisseling tussen de cellen verbetert.

Na de behandeling

De huid zal na de behandeling wat roder aanzien, maar dit trekt snel weer weg. De stevigheid en de natuurlijke elasticiteit van de huid en bindweefsel zijn verbeterd samen met een zichtbare verbetering van de huidstructuur.

Kuurverband

Voor het beste resultaat zijn er minimaal 10 behandelingen nodig. De eerste 5 weken 2 x per week.

Vragen, opmerkingen of een afspraak maken?