Acne soorten

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Acne vulgaris
Wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

Acne conglobata
Hierbij zijn de talgklieren erg ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

Acne excoriée
Deze vorm van acne kan ontstaan als er aan de puistjes gekrabd en geknepen wordt, we noemen het ook wel eens ‘krab acne’.

Acne tarda
Lijkt op de gewone acne, maar openbaart zich meestal na de puberteit en houdt aan tot ver in de volwassenheid.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa)
Is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit.

Acne fulminans
Deze zeer heftige (zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt zich ziek voelt en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

De huidtherapeut maakt afhankelijk van het soort litteken een behandelplan voor u.

HC59

ONS TEAM

Elahe Karimi
Van kleins af aan wilde ik in de zorg werken. Het mooie van het vak is, dat je tijdens de behandelingen al resultaten ziet. Een luisterend oor vind ik erg van belang voor het opstellen van een juist behandelplan. Door mijn enthousiasme en gedrevenheid is het altijd een uitdaging om de juiste oplossing te vinden voor huidproblemen.


Stacy de Koning

Voor de opleiding huidtherapie heb ik de opleiding schoonheidsspecialiste/pedicure gevolgd.  Ik ben de opleiding huidtherapie gaan doen omdat de medische kant van het vak mij altijd heeft geboeid.  Ik hou van mijn werk en ik heb een grote passie voor de medische kant en meer complexe huidproblemen. Door mijn opgedane ervaringen zorg ik voor een geschikte behandeling met zichtbare resultaten.